lichter leven, groen doen

Mijn missie in mijn werk is mensen begeleiden naar een lichter leven. Grofweg houdt dat in dat je leeft naar je eigen waarden en dat je je daarbij niet te veel laat afleiden door alles wat er om je heen gebeurt. Mijn eigen leven probeer ik ook zo in te richten.

Lichter leven houdt voor mij in:

  • Duurzaam minimalisme- goed zijn voor mens en milieu
  • Simpeler leven- met focus op waardevolle en zinvolle activiteiten

Leuk gezegd en bedacht, maar hoe doe je dat dan?

Als je het internet opgaat, zijn er genoeg lijstjes te vinden die je vertellen wat je kunt doen om bijvoorbeeld duurzamer te leven. Maar het lijkt erop dat deze lijstjes bedoeld zijn voor jonge mensen zonder kinderen, of met kleine kinderen die nog geen mening hebben. Bedoeld voor vrouwen zonder partner of met een partner die zelf net zo fanatiek met zijn glazen potjes naar de biologische winkel gaat om daar de groene en verantwoorde producten in te laten storten. Een partner die veganistisch is en zonder morren de zelfgemaakte kikkererwtencurry met quinoa eet.

Ja, succes!

De praktijk is anders. Met twee opgroeiende jongens die leven op glazen melk, heel veel eten en een partner die de vegaburger met een opgetrokken wenkbrauw begroet: ‘Is dit vegetarisch?? ‘ Die een zero-waste shampoobar overdreven vindt: ‘We scheiden toch afval, je wordt toch geen geiten-wollensok?’ Die wel graag minder spullen in huis heeft, die van mij dan. Want dat geldt niet voor nieuwe wandel- en mountainbike-outfits of het tachtigste gezelschapsspel.

Kortom, mijn streven naar minder, duurzamer en beter is geen simpel afstrepen van een to-dolijstje. Het is een constante stroom van keuzes en kleine gevechtjes. Het levert nu in ieder geval meer ruis op; mijn leven wordt er in ieder geval niet simpeler op, dus een lange adem is noodzakelijk. Maar het doel is wel dat er ooit routine in gaat komen en het me dus wel iets gaat opleveren.

In dit blog neem ik je mee op mijn reis om tot die doelen te komen, met vallen en opstaan. Geen simpel afstreeplijstje naar een duurzaam en waardevol leven, maar misschien wel inspiratie, herkenning en motivatie het ook te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *